“69 χρόνια Α.Ο. ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ο ΣΚΟΥΦΑΣ”

Λίγοι τόποι έχουν το προνόμιο να μένουν αθάνατοι μέσα στο χρόνο.

Το Κομπότι είναι ένας από αυτούς, αφού η συμβολή του στην νεότερη ιστορία του Ελληνικού Έθνους είναι σημαντική.

Είναι η γενέτειρα του πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρίας Νικολάου “Σκουφά” και της αρχοντικής οικογένειας των “Γεροσταθαίων”.

Αυτή την βαριά κληρονομιά, το όνομα του “Νικολάου Σκουφά” έχει έμβλημα η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού η οποία από το 1952 αγωνίζεται ανελλιπώς στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ηπείρου.

Ο Αθλητικός Όμιλος Κομποτίου «ο Σκουφάς» ιδρύθηκε στις «6 Νοεμβρίου 1952» μετά από αίτηση με αύξοντα αριθμό *312* η οποία κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Άρτας, από τον Κομποταίο δικηγόρο Αχιλλέα Οικονόμου και πρόεδρο τον “Στέφανο Μπακογιάννη”.

Η πρώτη προπόνηση της ομάδας η οποία έγινε στην πλατεία του χωριού, αφού γήπεδο στο χωριό δεν υπήρχε.

Δύο χρόνια αργότερα (1954) το χωριό απέκτησε γήπεδο με περιπετειώδη τρόπο. Οι νέοι του χωριού έκαναν διαδήλωση και στην συνέχεια κατάληψη σ’ ένα χωράφι της εκκλησίας, αναγκάζοντας έτσι τον πρόεδρο της κοινότητας να τους το παραχωρήσει για να γίνει γήπεδο.

Όταν έγινε το γήπεδο, στο χωριό σχηματίστηκαν πολλές μικρές ομάδες οι οποίες τροφοδοτούσαν με παίκτες την ομάδα του ΣΚΟΥΦΑ.

Οι μικρές ομάδες είχαν τα δικά τους ονόματα, παρμένα από τις γειτονιές του χωριού όπως: Ατρόμητος Κουτρουλίου, Μαυρονέρι, Λεύκα, Αβέρωφ, Άρης, Καλούτσινα κ.α.

Μέχρι και το 1956 η ομάδα του ΣΚΟΥΦΑ έπαιρνε μέρος σε διάφορα τουρνουά και έδινε φιλικούς αγώνες, αφού δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Το 1956 η ομάδα του ΣΚΟΥΦΑ αναγνωρίστηκε ως επίσημο σωματείο από την Ένωση ποδοσφαιρικών σωματείων Ηπείρου και πήρε μέρος κανονικά στο πρωτάθλημα.

Για 19 ολόκληρα χρόνια ο ΣΚΟΥΦΑΣ, ήταν ένα από τα πιο ενεργά σωματεία του νομού Άρτας και η αθλητικοκοινωνική του προσφορά στην περιοχή ήταν τεράστια.

Το καλοκαίρι του 1971 η ομάδα διαλύθηκε. Ο κύριος λόγος της διάλυσης ήταν η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων οι οποίοι αναγκάζονταν να φεύγουν από το χωριό για τα μεγάλα αστικά κέντρα για να μπορέσουν να βρουν δουλειά.

Τρία χρόνια μετά το καλοκαίρι του 1974 ο ΣΚΟΥΦΑΣ ξαναδημιουργήθηκε με προπονητή τον “Γιάννη Τσαντούκλα” (Φάντροκ).

Ο φίλαθλος κόσμος του χωριού ήταν συγκλονιστικός. Γυναίκες, νέοι και παιδιά ακολουθούσαν την ομάδα όπου κι αν έπαιζε. Τότε ιδρύθηκε και ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Κομποτίου (Σ.Φ.Κ.).

Την περίοδο ‘83-‘84 η ομάδα υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην Β’ ερασιτεχνική κατηγορία Άρτας.

Η αστάθεια της ομάδας συνεχίστηκε μέχρι την χρονιά 1987-‘88 όταν ο συγχωριανός προπονητής “Δημήτρης Μπλώνης” ανέβασε την ομάδα και πάλι στην Α’ κατηγορία και έβαλε τις βάσεις για μια σταθερή πορεία τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα δημιουργήθηκε και παιδική ακαδημία για πρώτη φορά στα χρονικά της ομάδας, με προπονητή τον “Σπύρο Γιαννούλη” (Κακός). Μάλιστα η ομάδα της ακαδημίας έφτασε μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος κατακτώντας την 2η θέση (Παναγροτικός Αγ.Σπυρίδωνα – Σκουφάς Κομποτίου 2-1).

Το καλοκαίρι του 1995 η “Αθλητική Ένωση Σελλάδων” ενώθηκε με τον “Αθλητικό Όμιλο Κομποτίου” και δημιουργήθηκε η Αθλητική Ένωση Κομποτίου – Σελλάδων «ο Σκουφάς».

Ένα χρόνο αργότερα 1996-97, η ομάδα φτάνει στην μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία της. Με προπονητή τον “Βασίλη Λάιο” και ο ΣΚΟΥΦΑΣ, ανεβαίνει στην Δ’ Εθνική κατηγορία.

Η αρχή της νέας χιλιετίας βρίσκει τον ΣΚΟΥΦΑ για 2η φορά στην Δ’ Εθνική κατηγορία με πρόεδρο τον “Στάθη Τσαντούκλα”. Η ομάδα ανέβηκε μετά από αγώνες μπαράζ στην πόλη του Αιγίου, κερδίζοντας τον Άρη Αιτωλικού και τον Αχέροντα Καναλακίου με το ίδιο σκορ 2-1.

Μέχρι σήμερα, έχει λάβει 5 φορές μέρος στο πρωτάθλημα της ΄Δ Εθνικής κατηγορίας 1996-97, 1998-99, 2007-08, 2008-09, 2009-10 καθώς επίσης την χρονιά 2012-13, έχασε την μεγάλη ευκαιρία να λάβει μέρος για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της ΄Γ Εθνικής, χάνοντας στον τελευταίο αγώνα μπαράζ από τον Π.Α.Σ.Πρέβεζα με 5-0 (02/06/2013).

Το καλοκαίρι του 2015 ο ΣΚΟΥΦΑΣ άλλαξε χέρια μετά από την παραίτηση του “Ηλία Νιάκου” που βρισκόταν στο τιμόνι του συλλόγου για 6 συνεχόμενα χρόνια ως πρόεδρος, ανέλαβε ο “Σπύρος Κολιούλης”.

Ότι λοιπόν δεν κατάφερε ο ΣΚΟΥΦΑΣ το 2013 το πραγματοποίησε 4 χρόνια αργότερα, όταν το 2017 στέφθηκε νταμπλούχος για 3η φορά στην ιστορία του, έπειτα από μια άκρως επιτυχημένη ποδοσφαιρική χρονιά με προπονητή τον “Ηλία Μαγκάκη”, ανέβηκε στα σαλόνια της Γ΄Εθνικής κατηγορίας, λαμβάνοντας μέρος στον 3ο όμιλο.

Με βασικό γνώμονα την απειρία η ομάδα του ΣΚΟΥΦΑ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τερματίζοντας στην 10η θέση του ομίλου, με μόλις 4 νίκες, 9 ισοπαλίες και 11 ήττες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα της σεζόν οι άνθρωποι του ΣΚΟΥΦΑ, προσπαθώντας να σώσουν την παρτίδα, έφτασαν στην αποδέσμευση του έμπειρου προπονητή “Ηλία Μαγκάκη” και μετά από ένα μήνα ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά ο Πατρινός τεχνικός “Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος” δίχως όμως να τα καταφέρει.

Το καλοκαίρι του 2018 η ομάδα επιστρέφει στο τοπικό πρωτάθλημα. Αυτή την φορά με τιμονιέρη, τον “Κωνσταντίνο Κάκκο” ως πρόεδρο και προπονητή τον “Θεόδωρο Μπαλάτσα” φτάσανε πολύ κοντά στην πηγή τόσο του πρωταθλήματος όσο και του κυπέλλου, δίχως όμως να καταφέρουν το απόλυτο.

Την επόμενη χρονιά, 2019 -20, η χώρα μας και ο αθλητισμός γενικότερα αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω του covid-19, με αποτέλεσμα την διακοπή του πρωταθλήματος. Με απόφαση της Ε.Π.Ο. τα πρωταθλήματα δόθηκαν απευθείας στους πρωτοπόρους κάθε ΕΠΣ με αποτέλεσμα ο ΣΚΟΥΦΑΣ να στεφθεί έστω και άτυπα 8η φορά πρωταθλητής Ε.Π.Σ. Άρτας.

Το Δ.Σ. της ομάδας έπειτα από γενική συνέλευση αποφάσισε να μην λάβει μέρος στη ΄Γ Εθνική, αντιλαμβανόμενοι τις οποίες ευθύνες οι οποίες θα προκύπτανε στην πορεία. Για το λόγο αυτό υπήρξε άμεση παραίτηση ολόκληρου του Δ.Σ. με την εκλογή νέου και νέο πρόεδρο τον “Ιωάννη Μηλιώνη” ο οποίος ανέλαβε την ομάδα την τελευταία στιγμή.

Για την ποδοσφαιρική περίοδο 2020-21 το πρωτάθλημα διακόπηκε εκ νέου (6η αγωνιστική) λόγω του covid-19 και χαρακτηρίστηκε ως “μη γενόμενο”.

Συνολικά στην σύγχρονη ιστορία του, έχει κατακτήσει 8 φορές το πρωτάθλημα στην Ά κατηγορία Ε.Π.Σ.Άρτας, 1996-97, 1998-99, 2000-01, 2006-07, 2012-13, 2014-15, 2016-17 και 2019-20 καθώς και 8 φορές επιπλέον το Κύπελλο Ε.Π.Σ. Άρτας: 1998, 2000, 2001, 2006, 2007, 2008, 2009 και 2017 (3 φορές νταμπλούχος).

06 Νοεμβρίου 1952 – 06 Νοεμβρίου 2021

Μια αγάπη…Ολόκληρη ιστορία…

Ένα ταξίδι… Που ποτέ δεν τελειώνει…

◀ Σύνταξη κειμένου: “Απόστολος Ε. Μπρέντας” & “Γεώργιος Σ. Πλακιάς”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο: